Dagelijkse dingen, Moeders

Boek | Birthday

De Belgische Lieve Blancquart is fotograaf en met haar camera heeft ze zwangerschappen en bevallingen over de hele wereld vastgelegd. Van haar ervaringen zijn een documentaire en boek gemaakt met de titel: Birthday. Uitgegeven door de tevens Belgische uitgeverij Lannoo.
Ook als je niet zwanger bent of kinderen hebt maar, wel geïnteresseerd in de wereld om ons heen, dan is dit een enorme aanrader. Het geeft namelijk een bijzondere kijk op de verschillende culturen op onze planeet.

Voor mij was het meest bijzondere om te lezen hoe Neva in Congo omgaat met het feit dat haar zoon na 37 weken zwangerschap overlijdt. Terwijl wij nog elke dag in meer of mindere mate rouwen om het verlies van onze eigen (eerste) zoon, is dit in Congo aan de orde van de dag. Neva was vijf keer zwanger en heeft één levend kind. Ze moest zeven uur lopen naar de kliniek toen ze geen leven meer voelde in haar buik om vervolgens vier dagen later terug te moeten komen want, het echo apparaat werkt alleen op vrijdag. Haar bevalling wordt opgewekt en ze baart zonder enige emotie haar levenloze zoon die direct in doeken wordt gewikkeld en weg gebracht.
Zeker, in Nederland is best wat te verbeteren in de geboortezorg maar toch, als je dit leest… Wat ben ik dan extra dankbaar voor  alleen al het feit dat ik kon kiezen voor een geweldige caseload verloskundige die altijd voor me klaar stond.

Deze baby uit Marokko is niet geboren als drag queen.  Hier geloven ze namelijk dat kohl op de ogen helpt tegen infecties en de ogen gezond houdt. Ik heb het zelf niet geprobeerd maar weet nog wel dat ook Beau wekenlang etterige ogen had na de geboorte. Vooral bij kindjes die in het ziekenhuis worden geboren schijnt dit veel voor te komen. De beste tip die ik hiervoor uiteindelijk kreeg was: borstvoeding! Twee keer per dag de oogjes schoonmaken met een beetje moedermelk en na een paar dagen was het helemaal over.

Regelmatig hoor je dat mensen in de zorg behandeld worden als nummertje in plaats van mens. In India is dat nog een tikkeltje erger. Zorgverleners in Nederland proberen meestal toch netjes al je informatie te verzamelen in een map. Als het even kan, lezen ze deze ook nog even door voordat ze je uit een, over het algemeen comfortabele, wachtkamer komen halen. Deze zwangere vrouwen in India ‘zitten’ met een sticker op hun hoofd in de wachtkamer. Op de sticker staat wie ze zijn en voor welke behandeling ze komen. De linkervrouw heeft twee stickers omdat zij komt bevallen, de tweede sticker is voor haar baby. De rechter vrouw komt voor een abortus.

Niet elk verhaal uit deze serie is schokkend, sommigen maken ook juist een beetje jaloers. Maar, ze zijn allemaal boeiend en vooral prachtig gefotografeerd.

Ik kreeg dit boek cadeau van een goede vriendin op mijn babyshower. Echt een heel goed cadeau.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply