DIY, Moeders

DIY | Cadeauzakjes

Het is bijna zover, de eerste verjaardag van Beau. Dat betekent ook trakteren op de opvang.
Onlangs kregen we een mail van de opvang over het nieuwe beleid rondom eten en drinken: een poging tot minder zoet. Daarbij kwam ook het verzoek aan ouders om geen eetbare traktaties meer mee te geven.
Hartstikke leuk want regelmatig krijgt Beau nu een leuk speeltje mee omdat er iemand jarig was, zo krijg je er zelf ook nog iets van mee én hebben ze er langer plezier van.

Omdat ik een persoonlijk tintje in cadeautjes erg belangrijk vind kon dat zelfs hier niet ontbreken. Daarom besloot ik om zelf cadeauzakjes te naaien. Leuk om te geven en daarna ook nog best handig om wat losse legoblokjes, een speen of schone romper in mee te nemen.

Ook al is het waarschijnlijk een illusie dat de andere moeders dat doen en eindigt het zakje bij de meesten op de plank om weer een keer cadeau te geven (wat ook leuk is!) of wordt het weggegooid (daar denk ik niet teveel aan).

Goed, cadeauzakjes naaien. Appeltje eitje. Als je kunt naaien tenminste…
De laatste keer dat ik een naaimachine heb aangeraakt was 15 jaar geleden toen ik voor school een kussen moest maken. Het was geen succes. Gelukkig kan mijn zus wel heel goed naaien dus zij kon me helpen met wat tips & tricks. Heel ingewikkeld is het niet.

1. Kies een stof

Ik koos voor een neutrale stof in roze en blauw. Deze veilige keuze leek mij in dit geval het meest geschikt. Ik ben zelf ook dol op printjes met dieren (Nee, geen dieren printjes!) maar dat is waarschijnlijk iets meer smaakgevoelig.

 

2. Knip de stof

Wij kozen voor de zakjes voor een klein formaat. Markeer met een speciale textielstift de snijlijnen en knip de stof vervolgens in lapjes van 20 x 15 cm. Per zakje heb je twee lapjes nodig. Maak de lapjes aan elkaar vast met spelden. Laat aan één kant ongeveer 2/3 los zitten. Hier kun je straks beginnen met naaien.

 

3. Naai het zakje

Naai de lapjes aan elkaar. Geen bijzondere steek of instellingen, gewoon naaien. Begin ongeveer 4 cm onder de rand. De bovenkant van het zakje moet je nog omslaan voor de boord waar het koortje doorheen kan om het zakje te sluiten. Naai het zakje helemaal rondom. Naai het begin en einde even in twee richtingen zodat het niet los laat.

Het zakje wordt mooier als je de hoekjes onderin afknipt.

 

4. Maak een boord

Dit is het meest lastige (en zelfs dit valt mee).
De bovenste 4 cm van het zakje die nu nog niet genaaid is sla je in de lengte om zodat deze in één lijn ligt met de lijn van de naad er onder. Dit naai je nu vast. Ok… dat klinkt wel ingewikkeld maar dat komt vooral omdat het lastig uit te leggen is. Deze foto helpt vast:

Processed with MOLDIV

 

Nu zijn alle lange zijden van het zakje genaaid en kun je de boord omvouwen en rondom vast naaien. Doe dit voorzichtig zodat je niet de twee lapjes aan elkaar vast naait.

Het zakje is klaar! Je hoeft hem alleen nog om te keren en een touwtje er doorheen doen.

 

5. Een koord door de boord

Om het zakje te kunnen sluiten heb je een koord nodig. Hiervoor gebruikte ik Zpagetti. Dit is stevig, zacht en in alle kleuren verkrijgbaar. Kijk maar eens bij Hoooked.

 

6. Maak het af

Onze zakjes heb ik gevuld met een klein boekje (€ 1,00 bij Hema), een springkikker (afkomstig uit een spel, spel incl. 10 kikkers € 1,99 bij Action) en een punchballon (€ 2,89 voor 12 ballonnen bij Action). De roze zakjes voor de meisjes, de blauwe zakjes voor de jongens.
Elk zakje heb ik voorzien van een label met daarop aan de ene kant de naam van het kindje en aan de andere kant de tekst: Hoera, Beau 1 jaar!

Voor de leidsters was het zakje gevuld met een stukje zeep en een spons. Om lekker te kunnen ontspannen na een dag tussen onze kinderen.

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply