DIY, Moeders

DIY | Speelhoek

Na een tijdje gezocht te hebben naar een leuke speelhoek besloot ik deze zelf te maken. Er zijn wel kant-en-klare speelhoeken te koop maar dan zijn vaak kleine tafeltjes met twee stoeltjes. Een speelplek met wat meer ruimte kost ook al snel een paar honderd euro. Dat kan ook anders!

Onze speelhoek heeft in totaal € 76,- gekost en daarvan is € 50,- besteed aan het stoeltje. Kies je voor een goedkoper of tweedehands stoeltje dan ben je dus voor een paar tientjes klaar. En, je kunt de speelhoek qua formaat volledig afstemmen op de ruimte die jij beschikbaar hebt.

Dit is alles wat je nodig hebt:

1 plank
2 wandrails
2 dragers voor aan de wandrail (met de breedte van de plank)
Schroeven, pluggen en een boor

En zo doe je het:

De wandrails hang je gelijk aan elkaar in de lengte op de muur. Heb je een wat langere plank? Hang de dragers dan niet zo ver naar de buitenkant dat de plank kan doorbuigen. Eventueel kun je er voor kiezen om 3 dragers (en wandrails) te gebruiken voor extra stevigheid. Wij namen een plank van 160 bij 50 cm en dat kan prima met 2 dragers. Met het ophangen van de wandrails heb je al het werk al gedaan.

Voor de plank kun je uit verschillende materialen kiezen. Denk hier goed over na want niet alle materialen zijn geschikt voor een kinderhoek. Onbehandeld steigerhout is bijvoorbeeld mooi maar het kan ook splinteren en dat wil je niet. Ruw materiaal maakt het lastig om op te kunnen kleuren en, kies een materiaal dat je eventueel weer een keer kunt opschuren en verven wanneer het uitgeleefd is.

De dragers hang je op een hoogte die op dat moment handig is. Word je kindje groter, dan kunnen de dragers omhoog en hoef je alleen de stoel te vervangen.

 

Aankleding van je speelhoek

De aankleding maakt het af. Natuurlijk bepaalt je kind straks voornamelijk zelf hoe de hoek er uit ziet maar je kunt toch een maar dingen doen om het leuk aan te kleden.
Ik kocht bijvoorbeeld een grote B van het merk Kids Depot. Daarnaast kun je leuke bakjes kopen om potloden en dergelijk in te zetten. De boeken op Beau zijn planken worden tegen gehouden door een paar blokken uit zijn blokkendoos, dat heeft een speels effect.

Al voordat Beau geboren werd was ik verliefd op de stoeltjes van Kids Depot. Vandaar dat ik het ervoor over had om daar (in vergelijking met de hele speelhoek) wat meer geld aan te besteden.
Het krukje ernaast is van mijn Oma geweest en heeft op deze manier een leuke en functionele plek in ons huis gekregen. Onder het bureautje staat een grote vilten tas waar Beau zijn speelgoed in opgeborgen is.

Omdat het speelgoed in de speelgoed zelf al voor behoorlijk wat kleur zorgt koos ik voor zwart/witte prints om op te hangen.

 

 

Spelen in de speelhoek

Beau gebruikt de speelhoek nu om te spelen met zijn dieren, tractor en puzzel of om een boekje te lezen. Als hij iets groter is kan hij hier lekker tekenen. Dan wil ik een grote rol papier aan de speelhoek toevoegen. Deze zijn voor € 3,99 te krijgen bij de Ikea en daarmee kan naar hartelust buiten de lijntjes getekend worden.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply