geen potje
Moeders

Getver, een potje! (Deel 1)

O jee… ik hoop dat ik niet allemaal verontwaardigde moeders over me heen krijg met deze blogpost.
Ik geloof echt dat baby’s, net als wij, liever niet uit een potje eten. Olvarit mag er van zeggen wat ze willen en het kan nog zo biologisch zijn maar als spaghetti en risotto bijna hetzelfde smaken dan is er iets niet goed. Voor mij is dat genoeg reden om voor Beau vers eten te maken. Gedoe? Nee! Baby’s kunnen misschien nog niet alles eten maar het zijn gewoon mensen en met een beetje aanpassingen eten ze gewoon met de pot mee. Dat vraagt een beetje creativiteit maar dan heb je wel een blije baby. Dus, hier wat inspiratie voor gerechten voor jezelf én je baby.

Spaghetti Bolognese (vanaf 6 maanden)
Kook wortelen gaar in water met een bouillonblokje. Pureer de wortelen tot een grove puree.
Bak knoflook en een ui glazig in een pan, haal het mengsel weer uit de pan en bak eerst gehakt rul. Voeg hier tomatenblokjes aan toe. Schep twee grote eetlepels van het mengsel uit de pan houdt dit apart voor het babyhapje. Aan de rest van het gehakt voeg je de wortelpuree toe. Houdt 4 grote eetlepels apart.
Je kunt nu het gehaktmengsel gaan kruiden naar eigen smaak met chilipeper, rozemarijn, oregano, zout, peper en verse basilicum. Voeg hier ook weer het ui/knoflook mengsel aan toe.
De saus is nu klaar. Kook ondertussen spaghetti op de gebruikelijke manier.

Voor het babyhapje pureer je de 4 lepels wortel, 2 lepels gehaktmengsel en een beetje spaghetti met de staafmixer fijn. Voeg hier eventueel wat kaas aan toe.
Voor wat extra smaak kun je een beetje rozemarijn en wat kaneel toevoegen.
De volwassen spaghetti maak je af met wat Parmezaanse kaas.

Tajine (vanaf 6 maanden)
Bak 1-2 runderworstjes in een pan rondom bruin en haal deze weer uit de pan. Maak ondertussen een kom met bouillon.
Snijd zoete aardappels, wortelen, courgette, een ui, knoflook en meer runderworstjes in stukken. In een hapjespan of tajine bak je eerst de ui en knoflook glazig. Kruid het mengsel met twee eetlepels Ras el Hanout (Marokkaanse kruiden). Voeg hier de worstjes en alle groenten aan toe. Hou van de groente genoeg apart voor het babyhapje (Tip! Heb je geen makkelijke eter, neem dan wat meer zoete aardappel. De meeste kinderen vinden dit heerlijk).

Giet twee derde van het bouillon over het vlees/groentemengsel. Plaats de deksel op de pan of Tajine en zet het vuur laag zodat alles gaar kan stomen.
De overgebleven worstjes en groenten kook je in een gewone pan met water gaar. Dit word je babyhapje.
Doe couscous in een schaal en giet hier de rest van de bouillon over heen. Als dat te weinig is om de couscous gaar te laten worden vul je dit aan met gekookt water.

Giet de pan met de ingrediënten voor het babyhapje af en pureer het tot het eetbaar is voor jouw kindje. Meng hier ook wat couscous door.
Op zich zit er al redelijk wat smaak aan maar eventueel kun je er nog een klein beetje zout, wat rozijntjes of een beetje honing doorheen mengen.
Voor jezelf is het alleen nog een kwestie van het groentemengsel en couscous combineren op een bord. Lekker hierbij is wat verse koriander.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply