Bloemschikken uitgelicht
Dagelijkse dingen, Er op uit

Bloemschikken, het nieuwe yoga

Mijn telefoon licht op met een appje van een vriendin (en kersverse moeder): “Zou dit leuk zijn of mega truttig?” Bij de tekst zit een uitnodiging voor de workshop bloemschikken door Bloomon. We twijfelen een beetje. De bossen van Bloomon vinden we allebei prachtig maar, bij het idee dat wij een cursus bloemschikken gaan doen, beginnen de denkbare geitenwollen sokken al een beetje te kriebelen.

Toch, het duurt maar anderhalf uur, precies lang genoeg om tussen twee voedingen weg te blijven. En, het is een goede reden om weer eens samen iets te doen zonder kinderen. We gaan dus!
Ik lever Beau af bij haar vriend en samen rijden we richting Paviljoen De Dame, waar de workshop wordt gegeven.

Ik vraag me oprecht af wat ik hier ga leren. Beetje bloemen afsnijden en ze in een vaas zetten, poeh!
Maar, de Bloomon-mevrouw ziet het anders: Bloemschikken schijnt namelijk super ontspannend! Even lekker ‘aan niks’ denken… Nou, laat dat nou net mijn aller aller slechtste kwaliteit zijn: ontspannen. Bij het idee alleen al raak ik een beetje opgefokt. Geef me nou maar die bloemen, dan hak ik ze in de vaas en hebben we misschien nog tijd voor een wijntje. Waarom hebben we dat niet gewoon meteen gedaan, zonder bloemschikken als excuus?

Ergens halverwege draai ik wat bij en waarachtig, als ik mijn eigen bloemen in handen krijg, heb ik echt zin om ze met aandacht en zorg in de vaas te zetten. Ik voel me werkelijk rustiger worden en vergeet heel even alles wat niet binnen mijn eigen vierkante meter met vaas, mesje en bloemen afspeelt. Wauw, bloemschikken werkt beter dan yoga!
In de auto zeggen we nog ongeveer 5x verwonderd tegen elkaar dat het echt, boven verwachting, leuk was. Terug thuis breng ik Beau op bed en begin ik het ritueel opnieuw. De bloemen die we na de workshop, in een (gezellige) rol karton, hebben meegekregen moeten namelijk weer terug in de vaas. Een echte Bloomon-vaas wel te verstaan én, afgesneden met een Bloomon-mesje. Die hebben we ons natuurlijk keurig laten aansmeren. Gelukkig maar, want ik ben er nog steeds super blij mee!

Rangschikken bloemen

Het schikken begint met het rangschikken van de bloemen.

Schikken van de bloemen

Het mesje van Bloomon zit in een leuk doos met een terechte waarschuwing.

Het mesje van Bloomon zit in een leuk doosje met een terechte waarschuwing.

 

Ook de tweede keer lukt het om dit moment als ontspanning te zien. Best bijzonder. Eerlijk gezegd vond ik bloemen altijd een hoop gedoe. Afsnijden betekende op zijn hoogst de schaar erin. Bovendien, de bloemen die ik kreeg of kocht zagen er altijd al best schuin afgesneden uit dus, waarom daar nog aandacht aan besteden?
Hah, blijk ik toch best veel geleerd te hebben in twee uur. Dit bijvoorbeeld:

  • Bloemen slippen dicht zonder water, sommige al binnen 5 minuten. Daarom moet je ze dus altijd even opnieuw afsnijden zodat ze kunnen drinken van het nieuwe water waar je ze in zet.
  • Het schoonmaken van een vaas doe je met chloor! Dat wist ik echt niet, ik heb al hordes met lichtelijk groen uitgeslagen vazen in de kast staan die ik met afwasmiddel geprobeerd heb schoon te krijgen.
  • Ververs je bloemen om de 3-5 dagen en dan staan ze zomaar twee weken! Dat lijkt een hele hoop moeite maar; bloemschikken is dus het nieuwe yoga. Dat kun je niet teveel doen, maak er een momentje voor jezelf van.
  • Als je bloemen ververst heb je vaak niet nog een zakje extra voeding (die je van de bloemist mee krijgt). Geen nood, van een klein drupje chloor in het water krijgen je bloemen ook een opkikker. Echt!

 

De workshop was niet alleen leuk maar, ook redelijk commercieel. Zo werden we succesvol verleid om lid te worden van de bloemenservice van Bloomon. Dit was de manier om die vaas en dat setje met mesje en doek te bemachtigen. Direct gedaan natuurlijk. Dit is nu immers mijn nieuwe hobby!
Het abonnement van Bloomon heb ik inmiddels gepauzeerd. Nu kan ik zelf kiezen hoe uitgebreid ik mijn yoga sessies maak. In de weken dat ik het mezelf graag makkelijk maak of verrast wil worden laat ik een bos van Bloomon komen en, als ik er tijd voor heb vind ik het leuk om bloemenwinkels in de stad te ontdekken en zelf mijn bloemen uit te zoeken. Ik weet inmiddels waar ik op moet letten. Voor een goed boeket kies ik:

  • Minimaal 4 bloemen die op ongeveer dezelfde lengte kunnen met een rechte, stevige steel. Deze vormen het raamwerk van het boeket.
  • Twee vullers: bloemen met een grote knop of bol die de aandacht trekken.

Vuller: Grote bloem

  • Tenminste 1 ‘spring-in-het-veld’: Een bloem die een beetje bungelt en voor een speels effect zorgt.

Spring in het veld

  • Minimaal 1 maar, liefst 2 lange bloemen die boven de bos kunnen uitsteken.

De bloemen vul je aan met alles wat je mooi vindt. Voor een medium bos selecteer je 16-20 bloemen.
Bij de bloemist ben je op deze manier rond € 10,- kwijt voor een mooie bos bloemen. Valt mee toch?

In de afgelopen weken maakte ik onderstaande bossen die ik zelf heb samengesteld én geschikt. Daar ben ik best een beetje trots op.

 

Zelf geschikte bloemen deel 1

 

Zelf geschikt deel 2

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply