Kamperen met het gezin
Er op uit, Moeders

Kamperen, is dat nou leuk?

Onze vakanties vroeger waren eenvoudig. Moeder was lid van de SVR (kamperen bij de boer) en de NTKC (natuurkampeerterreinen) en dat scheelde een hoop speurwerk bij Tui. Elke zomer werd de vouwwagen achter de Fiat Panda gebonden en vertrokken we naar een boer ergens in Nederland. Zonder zwembaden of kidsclub maar ik kan me niet herinneren dat ik me ooit één seconde heb verveeld.

Toen Robbert en ik aan kinderen begonnen hadden we veel besproken en wisten we dat we erg op één lijn zouden zitten qua opvoeding. Echter, het hoofdstuk kamperen was daarbij overgeslagen. Nu weet ik niet of het een reden was geweest om toch nog maar even verder te zoeken naar een geschikte vader voor mijn kinderen maar, toen mij een paar maanden geleden werd verteld dat een kampeervakantie niet echt tot de mogelijkheden behoorde, was dat best een teleurstelling. Ik zette zwaar in op de pro-kamperen campagne en, met succes!

 

Proefkamperen

Het openingsfestival van camping Buitenland wist ik goed te verkopen en toen ik een appje kreeg met de tekst: ‘Bestel maar snel kaartjes, voordat ik me bedenk’ was onze eerste kampeertrip een feit. Alhoewel, ondanks het hebben van de kaartjes en een kamer vol met kampeerspullen leek het hele uitje een avond van tevoren toch niet door te gaan. Robbert had het weerbericht gezien en dat leek niet heel goed. Wat ik aanzag voor af en toe een bui zag hij als: 12 mm water in de tent en alleen maar natte spullen. Het weerbericht zorgde voor een hoop gemopper, van beide kanten. Terwijl Robbert niet durfde af te haken omdat hij dan mijn kampeerdroom zou hebben verpest, durfde ik niet meer te gaan kamperen want, als het nu al zo ongezellig was, hoe zou het dan worden als er inderdaad 12 (of 3) mm water zou vallen.

Met geknepen billen stapten we allebei de volgende ochtend in de auto. De enige die nog zin had in de trip was Beau en dat was ook de enige die geen idee had wat we gingen doen. In een rit van ongeveer een uur reden we naar Nieuw Amsterdam en met elke kilometer die we dichterbij kwamen ging de zon harder schijnen. Het werd inderdaad nat de tent opzetten, van het zweet weliswaar.  Beau rende direct vrolijk het veld op om ballen te verzamelen en vriendjes te maken. Yes! Ik zag het weer helemaal zitten. Voordat ik verder ga alvast een paar aandachtspunten als je gaat kamperen met een peuter én een man die helemaal geen zin heeft in kamperen:

 

De tent

Let op drie dingen: materiaal, ruimte en het aantal kampeerdiploma’s dat nodig is om hem op te zetten.
Materiaal – Verwacht je regen? Vertrek dan niet zonder waterdichte tent. We gaan er al snel vanuit dat elke tent waterdicht is maar dat is zeker niet zo! Wordt het warm? Kies dan nooit voor polyester. Polyester warmt behoorlijk op en dat is voor niemand lekker slapen. Katoen is het allermooist (waterdicht én koel) maar, wel erg zwaar. Technisch katoen bestaat uit een mix van polyester en katoen en heeft daarom de positieve eigenschappen van beide: koeler dan polyester en minder zwaar dan katoen.
Ruimte – Voor iemand die de charme van het kamperen echt niet begrijpt is het verschrikkelijk om een tent in te moeten kruipen om vervolgens niks terug te kunnen vinden omdat alles door elkaar in een tas gepropt zit. Neem daarom een tent mee waarin je rechtop kunt staan en ruimte hebt voor je spullen. Ook met een peuter is een hoge tent handig omdat je dan gewoon een bedje op kunt zetten.

Tent van binnen ruimte

Kampeerdiploma’s – Afgaand op bovenstaande tekst sta je al snel met een De Waard in je hand. Maar, voor de hekel-kampeerder is het opzetten van de tent misschien wel het grootste struikelblok. Zorg daarom dat de tent in mum van tijd staat zonder al te veel zware stokken of lastige bogen. Wij hadden een Nordisk Asgard te leen: ideaal! In mum van tijd zet je de tent met haringen aan de grond en daarna hoef je maar twee stokken in de tent te plaatsen. Niet van die boogstokken die alle kanten opspringen maar gewoon één in het midden en één bij de ingang. Zelfs met tassen, een tweepersoons matras en een peuterbed is er nog genoeg ruimte om in de tent te zitten als het regent.

Nordisk tent

 

Wees creatief met goede spullen

Houd je wederhelft niet van kamperen? Dan moet je voorkomen dat het kamperen een heuse volksverhuizing word terwijl je tegelijkertijd wel een beetje luxe nodig hebt. Bespaar in ieder geval niet op een matras, slaapzak, kussens en stoelen. Dit maakt of breekt echt je vakantie. Gelukkig zijn er echt genoeg fijne spullen die niet eens veel ruimte in beslag hoeven nemen. Wij hadden een zelfopblaasbaar tweepersoonsmatras, een warme slaapzak en compact meubilair van Helinox mee. Verder is het een kwestie van slimme spullen kiezen: Zo deed de bak die we mee hadden om al het servies in te vervoeren op de camping dienst als badje voor Beau én afwasteil. In een buggy kan je peuter eventueel ook buiten de tent slapen (sleep zeker geen kinderwagen mee!) en kies een picknickkleed met waterdichte ondergrond dat je handig mee kunt nemen.

Beau in de afwasteil

 

Het kampeerfestival

Goed, terug naar het festival. De tent staat, de zon schijnt en we zijn alle drie in een opperbest humeur.
Op het centrale punt van de camping zijn een klein food festival en muziekpodium opgezet. Beau vermaakt zich met dansen, spelen in de speeltuin en het ontdekken van de activiteiten (ook al is hij daar eigenlijk te klein voor).
Dan blijkt het cliché toch weer waar: Als je kind het naar zijn zin heeft, heb jij dat ook.

Beau bij het muziekpodium

Beau op het foodfestival

Beau aan het timmeren

 

In de avond valt er toch wat regen. We kunnen overdekt zitten en Beau wil liever in de regen spelen dan bij ons overdekt zitten eten. Op de camping mag gelukkig alles. Terug bij de tent kan hij lekker droog verder spelen. Hij vind het allemaal even magisch: de tent, de omgeving. Puur genieten.

Beau speelt in de tent

 

De volgende dag pikken mijn zus en haar vriend Beau op voor een nachtje logeren. Zo kunnen wij nog een avondje samen genieten van de bandjes die er op het festival spelen.

Luisteren naar de bandjes

Lampjes festival

Wat een topweekend!

 

Geboekt!

Eerlijk is eerlijk, Robbert is er nog steeds niet van overtuigd dat kamperen vakantie is. Bovendien hadden we ook echt mazzel met het weer. Deze kampeertrip heeft er in ieder geval toe geleid dat onze zomervakantie is geboekt: Een ingerichte tipi-tent in Zeeland. Goede compromis, dacht ik zo. Ik heb er zin in!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply