echo bewust zwanger zijn
Moeders, Persoonlijk

Zoektocht naar keuzevrijheid bewust ouderschap

Bewust ouderschap. Dat klinkt misschien een beetje wollig, toch laat het mij niet los. Al een behoorlijke tijd zit ik te dubben wat ik wil met mijn blog. Mijn hoofd stroomt over van gedachten, maar ik voel steeds niet de rust om dat op te schrijven. Omdat ik niet goed weet waar ik aan begin, niet weet wie daar op zit te wachten en niet weet of ik zo persoonlijk wil worden. Want, de gedachten die ik graag wil delen zijn aangewakkerd door zeer persoonlijke ervaringen. En, die persoonlijke ervaringen zijn niet eens alleen van mij. In hoeverre heb ik het recht om dat te delen wetende dat ik daarmee ook een stukje van mijn man, mijn zoon en andere betrokkenen bloot geef? Toch merk ik steeds weer, en  steeds sterker, dat ik meer moet delen over wat ik heb meegemaakt en vooral, de openbaringen die me dat heeft opgeleverd.

Bovendien voorkom ik misschien ook juist de wildgroei in interpretaties. Want, ik merk dat het moeilijk blijkt om rechtstreeks te vragen naar ogenschijnlijke ‘gevoelige’ onderwerpen. Dat werkt in de hand dat mensen onderling wél met elkaar praten en dat mijn verhaal daardoor anders kleurt dan de werkelijkheid. Dat gebeurt overigens niet alleen met mijn verhaal. Vrienden houden mij ook op de hoogte over ziekte en malheur van collega’s of buren die ik zelf  nooit heb ontmoet. Verhalen die ik ook weer doorgeef als ze me bezig houden. Zo gaat dat nu eenmaal. Goed, deze introductie is dus de start van een reeks persoonlijke artikelen. Mocht niemand het willen lezen dan zal het mezelf alsnog goed doen om die gedachtenbrei een beetje geordend te houden.

aftellen geboorte

Detective ouderschap

Eerder schreef ik al het blogartikel ‘Hands off, bevallen doe ik zelf wel’. Het ging over het grote verschil tussen zwanger zijn en bevallen op eigen kracht (of vooral vertrouwen) of met medische poespas. Dit is een onderwerp dat mij nog steeds bezighoudt. Ondanks dat mijn blog geen magnifiek bereik heeft, heb ik op dit artikel onwijs veel reacties gehad. Het bevestigd dat dit onderwerp leeft of in ieder geval treft. Dat gevoel krijg ik ook door de media om me heen. In het nieuws hoor ik steeds vaker berichten over het toegankelijker maken van prenatale testen en het aanscherpen van protocollen in de verloskunde met daar lijnrecht tegenover platformen zoals Kiiind waarbij het niet natuurlijk genoeg kan. Van de wens naar meer wetenschappelijke bemoeienis tijdens zwangerschappen gaan mijn haren recht overeind staan. Echter, voor mijn gevoel staat het andere kamp daar zo lijnrecht tegenover dat het alternatief bijna lijkt om mantra’s zingend door je zwangerschap te moeten. Het doet mij afvragen in hoeverre je echt zelf invloed hebt op zwanger worden, zwanger blijven, onbezorgd zwanger zijn, verlies, bevallen en het leven als kersverse ouders. Want poeh, over de zoektocht naar jezelf als je hele hormoonhuishouding over de kop is gegooid lezen we ook bar weinig. Mijn eigen ideeën en ervaringen daarover ga ik delen, net als de kleine zoektocht die ik ga ondernemen om de ervaringen van anderen en wat feiten te achterhalen. Een soort detective word ik dus.

ziekenhuisbed prenatale zorg

Wordt vervolgd…

Een vriendin waarschuwde me: Misschien is de uitkomst niet waar je op hoopt. Dat heeft me doen nadenken over de verwachtingen die ik heb. Want, is het inderdaad zo dat ik hoop dat het antwoord is dat we altijd 100% op ons instinct kunnen vertrouwen? Dat we genoeg hebben aan alles dat de natuur ons al gegeven heeft en we het daarmee moeten doen? Wat hoop ik eigenlijk? Wat ik hoop is dat de uitkomst is dat iedereen mogelijkheden heeft om te kiezen. Ook als dat in eerste instantie niet zo voelt. En, als het kennen van alle mogelijkheden ervoor zorgt dat iemand alsnog kiest voor medische ondersteuning, kansberekeningen en wetenschappelijke inzichten, dan is dat helemaal goed. Als dat maar een keuze is geweest en niet voortkomt uit onwetendheid of een gevoel van moeten. Misschien kom ik er zelfs achter dat de klinische kant meer biedt dan ik denk.

Op onderzoek uit dus! Ervaringen van anderen zijn daarbij meer dan welkom dus stuur me gerust je verhaal of tip iemand die me kan helpen.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply